Meeneembaarheid van registratierechten

Bij de aankoop van een woning in Vlaanderen zal u als koper steeds registratierechten moeten betalen. Wanneer u enige tijd later beslist om uw woning te verkopen en een nieuw eigendom aan te kopen, kan u evenwel een deel van de reeds betaalde registratierechten meenemen.

Calendar icon14 april 2021

Registratierechten

In het Vlaamse Gewest bedraagt het verkooprecht standaard 10% van de aankoopsom. Naargelang de aard van het onroerend goed dat wordt aangekocht, kan u genieten van een verlaagd tarief en van enkele gunstmaatregelen.

Wanneer het echter gaat over de aankoop van een gezinswoning, zal u slechts 6% registratiebelasting betalen op de verkoopprijs. Dit gaat wel gepaard met enkele voorwaarden:

  • De aankoop gebeurt door een natuurlijke persoon. Vennootschappen komen hier dus niet voor in aanmerking.
  • De koper is nog geen volle eigenaar van een ander pand of bouwgrond.
  • Het gaat om de aankoop van de hele volle eigendom.
  • De koper zal zich moeten inschrijven op dit adres binnen de twee jaar na het verlijden van de notariële akte.

Dit tarief kan zelfs nog worden verminderd tot 5% indien de woning voor een belangrijk deel energetisch wordt gerenoveerd (“Ingrijpende energetische renovatie”) binnen de 5 jaar na de aankoop van de woning.

 

Meeneembaarheid

In bepaalde gevallen kan men genieten van een vermindering van de te betalen registratiebelasting. “Meeneembaarheid” betekent dat u de voor uw 'oude' woning betaalde registratie in mindering kan brengen van de registratiebelasting die u verschuldigd bent bij de aankoop van een 'nieuwe' woning.

Dit plafondbedrag werd dit jaar verhoogd van 12.500 EUR naar 13.000 EUR. Een voorwaarde is wel dat zowel de eerste als de tweede woning in het Vlaams Gewest moeten liggen, en dat het gaat om de gezinswoning. De huidige woning moet met andere woorden verkocht worden en mag niet bijgehouden worden als opbrengsteigendom. Een laatste voorwaarde is dat u een natuurlijk persoon bent.

 

Praktijkvoorbeeld

Tom en Marie bezitten een appartement in de stad waar ze destijds € 200.000 + € 20.000 registratierechten voor betaalden.  Ze hebben hun droomwoning gevonden aan de rand van de stad waar ze € 450.000 + € 27.000 registratierechten voor betalen. Indien ze aan de voorwaarden voor meeneembaarheid voldoen, zullen ze € 13.000 van de initieel betaalde registratierechten kunnen meenemen en nu “slechts” € 14.000 betalen.

 

Vrijblijvende waardebepaling

De eerste stap van de zoektocht naar een nieuw pand begint uiteraard met het bepalen van het te besteden budget. De waarde van uw huidige woning, de meeneembaarheid van de reeds betaalde registratierechten en de wetgeving omtrent de te betalen registratierechten spelen hier een cruciale rol.

 

U kan steeds bij Quares terecht voor een gratis schatting en persoonlijk advies via onderstaande knop of in één van onze kantoren.

Contacteer ons

Contacteer medewerker

Floris
Simoens

Head of Agency

floris.simoens@quares.be
Overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.